The Whale (Film, 2022) - MovieMeter.nl (2024)

+ Mijn Updates

+ Mijn Films

  • Info
  • Stemmen
  • Kopen
  • Statistieken

Drama |117 minuten

3,55 571 stemmen

+ Mijn stem

106 reacties

Genre:Drama

Speelduur:117 minuten

Oorsprong:Verenigde Staten

Geregisseerd door:DarrenAronofsky

Met onder meer:BrendanFraser, SadieSink en HongChau

IMDb beoordeling:The Whale (Film, 2022) - MovieMeter.nl (2)7,7(210.220)

Gesproken taal:Engels

Releasedatum:16 februari 2023

Plot The Whale

Charlie is een leraar Engels, die in afzondering leeft. Hij lijdt aan morbide obesitas en eet zichzelf langzaam maar zeker de dood in. Hij ziet kans met zichzelf in het reine te komen en poogt de banden aan te halen met zijn van hem vervreemde tienerdochter Ellie.

The Whale (Film, 2022) - MovieMeter.nl (15)The Whale (Film, 2022) - MovieMeter.nl (16)The Whale (Film, 2022) - MovieMeter.nl (17)The Whale (Film, 2022) - MovieMeter.nl (18)The Whale (Film, 2022) - MovieMeter.nl (19)The Whale (Film, 2022) - MovieMeter.nl (20)The Whale (Film, 2022) - MovieMeter.nl (21)The Whale (Film, 2022) - MovieMeter.nl (22)The Whale (Film, 2022) - MovieMeter.nl (23)The Whale (Film, 2022) - MovieMeter.nl (24)The Whale (Film, 2022) - MovieMeter.nl (25)The Whale (Film, 2022) - MovieMeter.nl (26)The Whale (Film, 2022) - MovieMeter.nl (27)The Whale (Film, 2022) - MovieMeter.nl (28)The Whale (Film, 2022) - MovieMeter.nl (29)The Whale (Film, 2022) - MovieMeter.nl (30)

',nextArrow: '

',responsive: [{breakpoint: 767,settings: {slidesToShow: 2.2,slidesToScroll: 2}}]});});

26e in Top 50 beste films uit 2022

Externe links

Social Media

Volledige cast

Acteurs en actrices

Brendan Fraser

Charlie

Sadie Sink

Ellie

Ty Simpkins

Thomas

Hong Chau

Liz

Samantha Morton

Mary

Sathya Sridharan

Dan the Pizza Man

Jacey Sink

Young Ellie

Alison Altman

Young Mary (onvermeld)

Wilhelm Schalaudek

Liam (onvermeld)

Lance Oppenheim

Julian (onvermeld)

', nextArrow: '

',responsive: [{ breakpoint: 767, settings: {slidesToShow: 2.7,slidesToScroll: 2 }}]});});

Alle Media

Video's en trailers

Reviews & comments

  • 106 berichten
  • 34 meningen

* denotes required fields.

* denotes required fields.

  • 106 BERICHTEN
  • 34 MENINGEN

zoeken in:

Vorige1234Volgende

Master Blaster

  • 629 berichten
  • 1510 stemmen

4 juni 2023, 16:06 uur

Ik kan me voorstellen dat veel mensen dit een goede film vinden en dat is het ook wel.

4*

Frank1911

  • 11 berichten
  • 26 stemmen

18 juni 2023, 21:31 uur

Verrassend goede film met veel emotie maar niet op een irritante manier.

K. V.

  • 4114 berichten
  • 3599 stemmen

13 augustus 2023, 20:09 uur

Eindelijk deze kunnen bekijken en hij viel zeker niet tegen. Vond het een erg mooie film die toch nog iets luchtiger was dan verwacht. Het acteerwerk was erg goed. Het verhaal verveelde ook niet en ondanks dat hij bijna 2 uren duurde, stoorde het zeker niet.

Een dikke aanrader!

doedelman

  • 1 berichten
  • 1643 stemmen

21 augustus 2023, 06:54 uur

Mooie film met geweldige acteerprestaties.

Hoewel ik niet het idee had dat alle verhaallijnen altijd even interessant waren, kwam alles uiteindelijk op een hele mooie en bevredigende manier samen en tot conclusie.

De laatste scène was emotioneler dan ik me had kunnen voorstellen. Toen de credits op mijn scherm verschenen, sprak ik onvrijwillig het woord "wauw..."

Ik kan mij niet heugen dat ik ooit zo'n reactie gehad heb op een film. Überhaupt is het lang geleden dat ik op zo'n manier heb zitten huilen.

Geweldige film.

8,5 / 10

Filmreiziger

  • 332 berichten
  • 280 stemmen

17 september 2023, 23:22 uur

Wat een geweldige film! Was een beetje benauwd dat het saai zou worden of voort zou kabbelen, maar dat is niet het geval.

Ik kan niet anders starten dan dat Fraser terecht zijn oscar voor beste acteur heeft gewonnen en dat de film ook terecht heeft gewonnen voor beste make up. Fraser draagt de film volledig. Het is lang geleden dat ik iemand zo overtuigd en met zoveel inlevingsvermogen zijn rol heb zien spelen. Wauw! De make up is ook perfect: ongelooflijk hoe ze Fraser hebben omgetoverd tot 'whale'. Het is knap dat de film een neutrale positie behoudt tov obesitas. Je ziet de ellende die het oplevert en je ziet de goedheid van de persoon zelf. Er wordt geen oordeel aan je opgedrongen. Je krijgt in de film één week in het leven van Charlie te zien. En de film doet (gelukkig) geen moeite om alle motieven helemaal uit te leggen. Ik dacht zelf 'waarom probeert Liz hem niet op andere gedachte te brengen' tot je je realiseert dat je 'één week in het leven van ....' ziet. Alles wat zou verwachen of vindt dat zou moeten gebeuren is daarvoor al gebeurd. Je ziet hoe Liz de situatie accepteert en haar liefde en vriendschap koestert. Ook prettig dat de film uiteindelijk hoopvol en optimistisch is: het is geen zwaar drama. Het is gelukt om een zwaar drama met voldoende luchtigheid te brengen. Ook de andere thema's komen goed uit de verf: wat vind je echt? Hoe authentiek ben je? Kun je de keuzes van een ander accepteren? De kracht van optimisme en ergens in geloven.

De film is niet perfect. De verhaallijn van de predikant vond ik niet briljant integreren. Ook de bijrollen vond ik niet briljant. Vooral Ellie ne Mary worden te geforceerd en karikaturaal neergezet. De emotiewisselingen gebeuren niet vloeiend genoeg en zijn soms moeilijk te begrijpen. Ik werd echter wat milder toen ik in de aftiteling las dat het verhaal oorspronkelijk een toneelstuk is geweest en dat zie je gedurende de hele film: het voelt op veel momenten meer aan als een toneelstuk dan een film. De dialogen maken de film. De bewegingen zijn soms uitvergroot (zoals je dat op een podium moet doen om ook de achterste rijen te kunnen bereiken). Dat had van mij niet gehoeven. Daar heb ik een half sterretje van de score voor af getrokken. Maar voor de rest, een briljante film. 4 sterren.

Movsin

  • 7758 berichten
  • 8116 stemmen

23 september 2023, 11:35 uur

De gratie van het ballet uit "The Black Swan", de afstotelijke aanblik van het hoofdpersonage uit de "The Whale", ook dat is Darren Aronofsky niet zo vaak in de regiestoel, maar vaak met een voltreffer.

Zoals deze "The Whale" waar uiteindelijk Brendan Fraser een Oscar aan overhield en dit in een film die gaat over spijt, veel spijt, schaamte, ook liefde en over mensen die stuk voor stuk beseffen dat er met hun leven beter te doen was.

Een film ook die naarmate hij vordert meer en meer in je lijf snijdt.

Een film die veel meer inhoudt dan de aanblik van de wansmakelijke beelden en de vaak - hoe komen ze er bij - hatelijke dialogen.

Valt het begin al op door het filmformaat, de openingsscène met het platform lesgeven met de filosofische besluiten en wegmoffelen van de lesgever, en is het al vlug duidelijk dat we het trieste verblijf van Charlie niet zullen verlaten, het slot is een knappe, indrukwekkende, verrassende, emotionele verademing.

Noud

  • 524 berichten
  • 1076 stemmen

23 september 2023, 22:07 uur

Die kinderen halen heel de film naar beneden. Wat een wijsneuzen.

Shadowed

  • 8524 berichten
  • 5339 stemmen

8 oktober 2023, 18:06 uur

Een aparte vertolking van Brendan Fraser, maar ook van regisseur Darren Aronofsky zelf. Ik had nooit ingeschat dat Aronofsky met zo'n direct gegeven aan de haal zou gaan, ik had hem altijd op een wat surrealistischere aanpak geschat. Uiteraard zijn dramafilms voor hem niet nieuw, maar nergens werden ze op deze manier geregisseerd. Gelukkig is de beste man bekwaam in zijn werk en dat levert wederom een geslaagde regiebijdrage op. De Oscar voor Fraser, naar mijn inzien, is volledig terecht. Een geweldige acteerprestatie door iemand die even alle ellende uit zijn leven weg lijkt te acteren. Het levert een film op die regelmatig weet te ontroeren, maar de genadeklap daarin niet uit durft te delen. Dat is mede te wijten aan een iets te karikaturale invulling van de bijpersonages, zeker Sadie Sink vond ik niet erg passen. Ik denk dat de film op bepaalde regievlakken wat extra peper had kunnen gebruiken, maar de finale is bovengemiddeld sterk en de innemende aanwezigheid van Fraser zorgt er eigenlijk altijd wel voor dat de film boeiend blijft. Ik kijk alvast uit naar het volgende werk van Darren Aronofsky.

Frankie Boy

  • 168 berichten
  • 1 stemmen

29 oktober 2023, 13:22 uur

Een film die niemand onberoerd laat.

Heftig drama die geweldig wordt geacteerd door Brendan Fraser.

De goede man heeft hier zeer terecht een oscar voor gekregen.

Deze film is zeer goed gecast, want de verpleegster, de dochter en zijn ex vrouw spelen ook heel goed.

Om Brendan Fraser zo te veranderen in iemand die lijdt aan morbide obesitas, is toch ook heel erg knap gedaan.

Prachtige, maar ontroerende film.

AmazingPP

  • 2463 berichten
  • 1810 stemmen

7 december 2023, 19:42 uur

Prachtig drama die me bijna twee uur ademloos naar het scherm liet kijken. Nergens een valse emotie, terwijl het verhaal vol emoties zit. Zeer sterk geacteerd door de gehele cast. Je kunt zien dat deze film is gebaseerd op een toneelstuk, omdat hij zich maar op één locatie afspeelt. Fraser kreeg een wat mij welverdiende Oscar voor zijn rol. Vier sterren.

Noodless

  • 9213 berichten
  • 5839 stemmen

23 december 2023, 11:18 uur

Prachtig emotioneel drama waarbij de gevoelens zeer realistisch voelbaar zijn dankzij ieder lid van de cast die allemaal een steentje bijdragen tot een perfect geheel. Ondanks het beperkt aantal qua cast en de film zich maar op één locatie speelt, weet deze film voortdurend te boeien door het emotionele verhaal en het verloop ervan. Uiteraard een terechte Oscar voor Brendan Fraser, maar ook Hong Chau ( Liz ) , Ty Simpkins ( Thomas ), Samantha Morton ( zijn vrouw Mary ) en vooral Sadie Sink ( dochter Ellie ) spelen hun rollen ook prima. Sadie Sink kennen we van de geweldige serie Stranger Things en de sterke horrortrilogie Fear Street. Zeker zien ! 8/10

Brabantze

  • 132 berichten
  • 1879 stemmen

23 december 2023, 20:53 uur

Wauw, wat een film. Geweldig goed geacteerd en dat einde.... poe poe!

jippie2010

  • 2458 berichten
  • 6784 stemmen

11 januari, 01:13 uur

Sjonge... deze kwam wel even binnen! Terwijl mijn zoon nietsvermoedend aan tafel zijn huiswerk zat te maken pinkte ik hier en daar een traantje weg. Welke keuzes maak ik voor mijzelf, mijn gezin, mijn kinderen? Welke onderdelen van mijn leven staan op een dood spoor maar ben ik onmachtig om daar verandering in aan te brengen?

De film is zeker niet foutloos, er is technisch gezien best het één en ander aan te merken. Maar het heeft me zeker weten te raken, waardoor ik niet uitsluit dat ik in de toekomst mijn stem nog ga verhogen. *4.0

Ebenezer Scrooge

  • 1997 berichten
  • 3018 stemmen

15 februari, 14:22 uur

De trailer maakte dat ik deze film wilde zien, al ben ik geen liefhebber van Aronofsky.

Het spel van Fraser is natuurlijk fantastisch, ik heb denk ik wel een donkerbruin vermoeden welk stukje ze op de Oscars getoond hebben toen het rijtje beste acteurs voorbijkwam. "I need to know that I've done one thing right in my life!" Dat stukje.

Mooi hoe Fraser verschillende emoties laat zien in één enkele gezichtsuitdrukking: aandoenlijkheid, schuldgevoel, verslagenheid...

Er is donker gefilmd, ik moet zeggen dat ik daar niet zo van houd, maar het past wel bij het tragische, deprimerende onderwerp.

De film is niet geheel rauw en oprecht te noemen, af en toe schiet er ook echt wel iets clichématigs of vals sentimenteels voorbij, zeker in het tweede uur. De scène waarin de dochter (die ik overigens behoorlijk irritant vond worden op een gegeven moment) en de missionarisjongen naar een slaapkamer lopen, de deur gaat dicht, hij gaat op de grond tegen de deur zitten en zij doet hetzelfde aan de andere kant van de deur, terwijl het gesprek doorloopt.

Zandkuiken

  • 1704 berichten
  • 1368 stemmen

12 maart, 11:27 uur

Pi, Requiem for a Dream, Black Swan en Mother vind ik geweldige films en ook vreemde eend in de bijt The Wrestler wist mij erg te bekoren. Met The Fountain kon ik destijds niks en Noah spreekt me echt niet aan en heb ik nog niet gezien, maar Aronofsky sla ik dus best wel hoog aan als cineast.

Beetje verrassend dan om van hem deze film voorgeschoteld te krijgen, die op papier wat weg had van een tearjerkende zaterdagavondfilm.

En dat is het eigenlijk ook wel geworden, nu ik 'm heb bekeken. Al moet ik wel toegeven dat de film vlot wegkijkt, inderdaad nogal toneelachtig maar ik hou op zich wel van films die zich op 1 locatie afspelen.

Maar niks hier van wat we van Aronofsky gewoon zijn. Geen audiovisuele trip, geen verhaal waarbij alle registers worden opengetrokken en je mee afdaalt met personages die de grip verliezen op de realiteit.

Project dat dus wat uit de toon valt in het rijtje films van deze regisseur, maar op zich nu ook weer geen straf om The Whale uit te zitten. 2* dan maar.

cantforgetyou

  • 1706 berichten
  • 1500 stemmen

1 april, 12:54 uur

Het was spannend of dit een tegenvaller of een meevaller zou worden, want ik vind dat 'filmhuis' films vaak veel teveel credits krijgen door zogenaamde 'vaklui' die denken te weten wat een goede film is.

Ik kan bijvoorbeeld 'The Mummy' net zo waarderen dan deze 'The Whale'. Het heeft alles te maken of je open staat voor alle genres op filmgebied en of de film in zijn genre gelukt is. Er zijn vreselijke slechte actiefilms, maar ook vreselijk slechte 'filmhuis/art films'.

Maar dit was zeker een zeer goede film. De grauwe donkere sfeer in het huis, de constante regen, maar vooral de manier hoe Charlie aan het vreten is, ging door merg en been. Ik had gelijk geen zin meer in mijn chips.

De dochter komt iets te geforceerd over. Had een tandje minder gekund, maar aan het einde alsnog erg mooie scene. Zeker de moeite waard om te kijken! Mooi dat Branden de Oscar heeft gewonnen voor deze film.

Vorige1234Volgende

The Whale (Film, 2022) - MovieMeter.nl (2024)

FAQs

Waar kan ik de film The Whale zien? ›

The Whale - Kijk nu online bij Pathé Thuis.

Waar gaat de film The Whale over? ›

Als online leraar literatuur leidt Charlie een teruggetrokken leven en hij heeft eigenlijk maar één vriendin, zijn verpleegster Liz. Zijn studenten weten niet hoe hij eruitziet, omdat Charlie zijn webcam nooit aan doet. De enige persoon die hem écht kent is Liz, die grote zorgen heeft over zijn gezondheid.

Waar draait The Whale in Amsterdam? ›

The Whale | Eye Filmmuseum.

Waar kan ik de film Till zien? ›

Till - Kijk nu online bij Pathé Thuis.

Waar kan je de megalodon kijken? ›

Megalodon Rising - Pathé Thuis.

Welke film wordt er opgenomen in Amsterdam? ›

Meer films én series in Amsterdam
  • Alles is Familie.
  • Brasserie Valentijn.
  • Hartenstrijd.
  • Huisvrouwen bestaan niet.
  • Ja, Ik Wil!
  • Liever Verliefd.
  • Mannenharten.
  • Pak van mijn hart.
Mar 7, 2024

Waar is de film Amsterdam opgenomen? ›

Er vonden opnames in Utrecht plaats omdat er langs de Amsterdamse grachten geen werfkelders met laaggelegen terrasjes zijn. De Utrechtse scène is vertraagd opgenomen om de illusie van snelheid te vergroten. De figuranten op de terrasjes moesten daarom in slow motion opzij en in het water springen.

Wat is de meest bekeken film van de wereld? ›

Succesvolste films wereldwijd
RangTitelJaar
1Avatar2009
2Avengers: Endgame2019
3Avatar: The Way of Water2022
4Titanic1997
96 more rows

Wat is de mooiste film aller tijden? ›

De best bezochte films aller tijden in Nederland (gemeten vanaf 1965)
Bezoek (x 1.000)
1.The Sound of Music4.004
2.Titanic3.710
3.Irma la Douce3.627
4.Turks Fruit (NL)3.338
46 more rows

Wat is de saaiste film ter wereld? ›

LONDEN - Een film van acht uur lang zonder acteurs, dialogen of verhaallijnen die is gericht op0 mensen die graag schapen tellen, of er naar willen kijken in ieder geval. Die mensen kunnen binnenkort hun hart ophalen aan Baa Baa Land. In het Engelse Essex is de film opgenomen.

Is The Whale op Netflix? ›

Watch The Whale | Netflix.

Waar kan je Oceans kijken? ›

Ocean's 8 - Kijk nu online bij Pathé Thuis.

Waar kan je Deep Water kijken? ›

Prime Video: Deep Water.

Waar kan je Now you see me? ›

Now You See Me | Netflix.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated:

Views: 6272

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.